
ប្រភេទអាហារ
ខ្លាញ់ជាអាហារមួយមានប្រយោជន៍សម្រាប់ការរស់នៅរបស់មនុស្សសត្វដែលមានជី
វិតទាំងអស់ក្នុងលោក។ការបរិភោគខ្លាញ់ច្រើនហួសកម្រិតធ្វើឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់
អាយុជីវិតរបស់យើង។ ចំពោះអ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម ការទទួលទានខ្លាញ់ច្រើនអាច
បង្កឱ្យមានការវិវត្ដន៍នៃផលវិបាករបស់ជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមកាន់តែលឿនជាង មនុស្សទូទៅធម្មតាជាពិសេសគឺសំដៅ
ទៅលើជម្ងឺបេះដូង និងសរសៃឈាម។ ដូច្នេះអ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវបន្ថយឱ្យបានជាអតិបរមានូវការទទួលទាន
ខ្លាញ់ប្រភេទនេះ។
លោកវេជ្ជបណ្ឌិត សេង សេរី អ្នកឯកទេសជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមនៅមន្ទីរពេទ្យព្រះកុសុមៈ នឹងជម្រាបជូនលោកអ្នកឱ្យ
កាន់តែ ច្បាស់អំពីបញ្ហាជាតិខ្លាញ់នេះ តាមរយៈទស្សនាវដ្ដី សុខភាពយើង។
ជាតិខ្លាញ់បង្កជម្ងឺ
សព្វថ្ងៃ អ្នកខ្វះជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមមានចំនួនតិចតួចបំផុត តែអ្នកលើសជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាមវិញគឺមានច្រើនលើស
លប់។ ជម្ងឺបង្កឡើងដោយសារការលើសជាតិខ្លាញ់នេះក៏បានសម្លាប់មនុស្សកើនឡើងពីមួយឆ្នាំទៅមួយឆ្នាំដែរ។ជា
ទូទៅយើងនិយាយពីខ្លាញ់ គឺសំដៅទៅលើខ្លាញ់ដែលបានមកពីសត្វមានជីវិតទូទៅ ដូចជាជ្រូក មាន់ ទា គោ ក្របី
ត្រី។ល។ មនុស្សទូទៅកាលណាទទួលទានខ្លាញ់ ប្រភេទនេះច្រើនអាចបណ្ដាលឱ្យលើសទម្ងន់ ធាត់ និងអាចបង្ក
ឱ្យមានជម្ងឺផ្សេងៗទៀតជាច្រើន ដូចជាទឹកនោមផ្អែម លើសឈាម បេះដូង សរសៃឈាម សន្លាក់ មហារីក គ្រាប់
ក្រួសក្នុងប្រមាត់ជាដើម។ល។
ជ្រូកជាសត្វមួយដែលសាច់របស់វាសម្បូរខ្លាញ់ច្រើន តែចំពោះសាច់សុទ្ធរបស់វាគឺនៅពេលដែលគេពន្លះយកខ្លាញ់
នៅជុំវិញសាច់របស់វា គឺសាច់ជ្រូកសុទ្ធមានខ្លាញ់តិចជាងសាច់សត្វដទៃ។
គោ ក្របី ចៀម ពពែ សេះ។ល។ ជាសត្វដែលមានសាច់របស់វាសម្បូរខ្លាញ់ជាងសាច់ជ្រូកសុទ្ធ។
មាន់ ទា ក្ងាន ឬសត្វស្លាបដទៃទៀត សាច់របស់វាសម្បូរខ្លាញ់ដែរ អ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមគួរជ្រើសរើសយកសាច់
ដើមទ្រូងដែលមិនសម្បូរខ្លាញ់ ហើយគួរចៀសវាងទទួលទានស្បែក ស្លាប និងជើង។
ត្រី ខ្លាញ់របស់ត្រី មិនថាត្រីទឹកសាប ឬទឹកប្រៃទេ វាមានលក្ខណៈពិសេសមួយខុសពីខ្លាញ់នៃសត្វដទៃ។ ខ្លាញ់
របស់ត្រី អាចជួយការពារជម្ងឺបេះដូង សរសៃឈាម និងជម្ងឺផ្សេងៗទៀត។ ដូច្នេះអ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមគួរទទួល
ទានសាច់ត្រីឱ្យបានច្រើនជាការ ប្រសើរជាងបរិភោគសាច់សត្វដទៃទៀត។
ពពួកគ្រឿងសមុទ្រ លៀស គ្រំ ខ្ចៅ ខ្យង ក្ដាម ជាពពួកសត្វដែលមានខ្លាញ់តិចជាងគេ។ ខ្លាញ់ជាសារធាតុមួយ
ជួយ បង្កើនភាពឆ្ងាញ់ ភាពឆាប់ឃ្លាន និងផ្ដល់កាឡូរីច្រើនជាងសាច់ និងស្ករ ឬបាយ។
ប្រេងធម្មជាតិល្អជាងខ្លាញ់
ជាទូទៅបើយើងនិយាយពីប្រេងក្នុងអាហារគឺសំដៅទៅលើប្រេងដែលបានមកពីប្រភពធម្មជាតិដូចជាបន្លែផ្លែឈើ
ឬគ្រាប់ធញ្ញជាតិផ្សេងៗ។ ប្រេងទាំងអស់នេះ បើគិតពីបញ្ហាសុខភាពគឺវាល្អប្រសើរជាងខ្លាញ់សត្វទាំងអស់ ដែល
បានរៀបរាប់ខាងដើម។ ចំពោះមនុស្សទូទៅក៏ដូចជាអ្នកកើតជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមដែរ ការបរិភោគប្រេងគឺវាល្អជាង
ខ្លាញ់សត្វ។ ប្រេងដែលបានមកពីប្រភពធម្មជាតិមានលក្ខណៈគុណភាពសុខភាពខុសគ្នាទៅតាមប្រភពរបស់វា។
ដូច្នេះមនុស្សទូទៅ ឬអ្នកកើតជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម ត្រូវចេះជ្រើសរើសយកប្រេងរុក្ខជាតិដែលមានលក្ខណៈជួយការ
ពារសុខភាពយើង ដែលប្រសើរជាងគេ។ដូច្នេះពេលទិញប្រេងយកមកប្រើប្រាស់យើងត្រូវចេះពិនិត្យតាមដាននិង
ស្វែងយល់ពីសារធាតុទាំងឡាយដែលបានរ៉ាយរ៉ាប់នៅលើស្លាកម៉ាកទំនិញដែលគេបិទជាប់នឹងដបនូវប្រភពប្រេង
ទាំងនោះឱ្យច្បាស់លាស់បញ្ជាក់ពីគុណភាពល្អសម្រាប់សុខភាពរបស់យើងក្នុងការការពារជម្ងឺបេះដូងសរសៃឈាម
និងជម្ងឺផ្សេងៗទៀត។
អ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម និងខ្លាញ់
ចំពោះអ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមសាច់សត្វអ្វីក៏ទទួលទានបានដែរគ្រាន់តែត្រូវចេះជ្រើសរើសយកសាច់សត្វណាដែល
មានប្រ យោជន៍សម្រាប់សុខភាព និងជួយទប់ទល់ដល់ការកើនឡើងឆាប់រហ័សនៃផលវិបាករបស់ជម្ងឺទឹកនោម
ផ្អែម។ បានសេចក្ដីថាសាច់សត្វ ដែលមានខ្លាញ់តិចគឺល្អ មិនត្រឹមតែអ្នកមានជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមទេ មនុស្សទូទៅក៏
មានប្រយោជន៍ដែរ។ ដើម្បីកាត់បន្ថយការទទួលទាន ខ្លាញ់ច្រើន អ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវតែសិក្សាស្វែងយល់អំ
ពីវា។
សត្វទាំងអស់មានខ្លាញ់តិច ឬច្រើន អាស្រ័យទៅនឹងរបៀបចិញ្ចឹមរបស់វា ការចិញ្ចឹមតាមបែបធម្មជាតិសាច់របស់
វាមាន ខ្លាញ់តិចជាងតាមការចិញ្ចឹមជារបៀបវិទ្យាសាស្ដ្រ ឬសិប្បកម្ម។ដូច្នេះជាការប្រសើរយើងគួរជ្រើសរើសសត្វ
ដែលចិញ្ចឹមតាមបែប ធម្មជាតិដែលមានខ្លាញ់តិច។
គ្រឿងក្នុងរបស់សត្វទាំងអស់ ពោះវៀន ថ្លើម កោះ ក្រពះ និងក្រលៀន តែងតែមានខ្លាញ់ច្រើនជាងសាច់របស់វា។
ការចម្អិនសាច់ដោយស្ងោរ ចំហុយ ឬអាំង អាចជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់របស់សាច់។ តែការចៀនឆាឬបំពងអាច
បង្កើនខ្លាញ់ឱ្យកាន់តែច្រើនទៅលើសាច់នោះទៀត។ដូច្នេះគួរចេះជ្រើសរើសយកវិធីចម្អិនដោយស្ងោរអាំងឬចំហុយ
ជាការប្រសើរ ក្នុងការកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងសាច់។
ដំបូន្មានអ្នកជំនាញ
ចំពោះអ្នកជម្ងឺទឹកនោមផ្អែមលោកអ្នកត្រូវតែប្រុងប្រយ័ត្នឱ្យបានច្រើនបំផុតចំពោះការបរិភោគអាហារដែលមាន
ជាតិខ្លាញ់ ព្រោះជាដើមហេតុដែលធ្វើឱ្យជម្ងឺលោកអ្នកកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរទៅជាលំដាប់។ សូមព្យាយាមតាមដានសុខ
ភាព និងគ្រប់គ្រងការបរិភោគឱ្យបានល្អ ទើបលោកអ្នកមានឱកាសឈ្នះជម្ងឺបាន។
(អត្ថបទដកស្រង់ពីទស្សនាវដ្តីសុខភាពយើង)
0 comments